2018-06-20

Міненерговугілля очікує на пожвавлення газовидобутку в цьому році

18 червня у Верховній Раді України відбувся круглий стіл "Ключові пріоритети реформи видобувного сектору". У заході взяли участь заступник Міністра з питань євроінтеграції Наталія Бойко, та гендиректор Директорату викопних видів палива Максим Федотов.

Під час круглого столу учасники обговорили питання щодо статусу реформи видобутку в Україні, окреслили основні проблеми видобувного сектору України та визначили причини зволікання реформи видобувного сектору. Також ознайомилися з досвідом видобувних регіонів у децентралізації ренти, визначили основні завдання на наступні кілька років, першочергові плани та виклики щодо реалізації Концепції 2020.

Наталія Бойко у виступі зазначила, що позитивом є те, що Верховна Рада України прийняла необхідне законодавство. План з реалізації Концепції розвитку газовидобувної галузі виконується, водночас ще багато роботи попереду.

«Ми чітко розуміємо, що від питання збільшення видобутку прямо залежить енергетична безпека. Україні потрібні не лише нові інвестиції в сектор, але й нові технологічні рішення та сучасне обладнання. Також потрібно об’єднати зусилля навколо вирішення питань прозорості та ефективності отримання-використання ліцензій, доступу до геологічної інформації, зрештою – активізації таких перспективних механізмів для держави, як угоди про розподіл продукції», - наголосила заступник Міністра.

Важливим документом є ЗУ №3096-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі».

«Ми розуміємо, що є низка актів вторинного законодавства, без яких, насправді, не запрацює закон №3096-д. Я знаю, що їх близько 8. Формально Міністерство за жодним із них не є відповідальним. Ми готові долучатися до розробки цих документів, адвокатувати їх, а також допомагати приймати. Але ми також хотіли би бачити більшу активність з боку тих органів, які повинні бути відповідальними за ці акти», - додала Наталія Бойко.

Також Міненерговугілля сподівається на посилення власної роботи завдяки Інституційній реформі – створенню Директорату викопних видів палива, який активізує роботу щодо формуванням політики в нафтогазовому секторі та пошуку механізмів, які можуть вплинути на ефективність роботи газовидобувної галузі.

У свою чергу Гендиректор Директорату викопних видів палива Максим Федотов наголосив, що ключовими показниками ефективності роботи держслужбовців і міністерств по реалізації Концепції є виконання плану заходів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, і його треба актуалізувати з урахуванням озвучених проблемних питань.

«Зараз триває актуалізація плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку газовидобувної галузі, яким буде передбачена озвучена на Круглому столі проблематика. Його буде подано на розгляд Кабміну в липні. Формування політики, спрямованої на збільшення газовидобутку – це питання номер один для директорату», - зазначив Максим Федотов.