2016-06-08

М.Бояркін: Потрібна легалізація видобутку бурштину плюс посилення відповідальності

Під час марафону «Україна понад усе» на «5 каналі» обговорили так звані бурштинові республіки та рейдерське захоплення двох баз відпочинку в Затоці Одеської обл. Участь в цьому ефірі взяв т.в.о.голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін. Зокрема, керівник Служби акцентував на важливості легалізації видобутку бурштину, а також посилення штрафних санкцій за нелегальну роботу старателів.

Держгеонадра зараз опрацьовує законопроекти щодо легалізації видобутку бурштину, подані народними депутатами. За словами Миколи Бояркіна, ці документи передбачають і створення бурштинових бірж, і співпрацю з місцевими жителями, що є сьогодні найважливішим.

«Нам потрібно перш за все налагодити діалог між державою та місцевими жителями. Закон більш націлений на те, щоб співпрацювати з місцевим населенням. У нас є два державні підприємства – «Бурштин України» і «Укрбурштин». Наприклад, можна піти таким шляхом: державні підприємства отримують земельні ділянки, на площі яких є ділянки для непромислового видобутку бурштину. Логічно віддати ці землі для розробки місцевому населенню. Тамтешні жителі будуть офіційно цим займатися», – пояснив керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

За його словами, треба невідкладно збільшити штрафні санкції, щоб не допустити екологічного лиха на Рівненщині, Житомирщині та Волині. «Штрафні санкції потрібно збільшити. Треба застосовувати більш жорсткі міри, навіть з вилученням майна. Саме так: легалізація видобутку плюс посилення відповідальності. Іншого шляху немає», – зазначив Микола Бояркін.

Також під час ефіру обговорили незаконне захоплення державних баз відпочинку геологів в курортній Затоці, що на Одещині.

«Там класична рейдерська війна, і я дуже засмучений тим, що в наш час, в правовій державі є місце такому беззаконню. Місцева влада вирішила, що немає більше адрес Лазурна 13 та 15, під якими були зареєстровані наші бази. Відтепер ці адреси об’єднані в одну – Лазурна 11, і саме за цією адресою знаходиться нова база відпочинку, яка належить тепер невідомим приватним особам», – розповів Микола Бояркін.

Нагадаємо, в ніч з 22 на 23 травня бази захопили невідомі озброєні чоловіки та повністю знищили державне майно. Ці люди при собі мали начебто правовстановлюючі документи.

«У мене одразу виникає питання. Якщо у них є документи на цю базу, і вони впевнені в своїх законних правах, навіщо тоді трощити все навкруги? Мабуть, документи не мають ніякої законної сили, а просто кажучи, це підробка. Того ж вечора вони підпалили базу, почали вивозити все на металобрухт. Зараз проводиться слідство, відкрито три кримінальних провадження. Сподіваюся на рішучі кроки влади щодо цієї ситуації. Ще з 1954 року це державні бази відпочинку», – резюмував Микола Бояркін.