2018-11-07

Куяльнику — статус курорту державного значення

Ініціатива голови Одеської ОДА Максима Степанова щодо присвоєння Куяльнику статусу курорту державного значення знайшла підтримку у Комітеті Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Під час засідання члени профільного комітету одноголосно рекомендували Верховній Раді прийняти відповідний проект закону за основу та в цілому.

«Мені дуже приємно, що цей законопроект було схвалено на засіданні Комітету Верховної Ради України одноголосно. Наступна дія – це винесення проекту в сесійну залу ВРУ і вже прийняття закону. Я і надалі наполегливо цим займатимусь, адже моя мета – аби Куяльник якомога швидше отримав статус курорту державного значення. Для нас важливим є збереження цього курорту та його розвиток. Адже він є унікальним на території нашої держави і нічим не поступається Мертвому морю», — наголосив голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов під час засідання Комітету Верховної Ради.

На думку очільника регіону Максима Степанова, прийняття проекту закону допоможе захистити унікальні лікувальні ресурси цієї здравниці. Завдяки новому статусу законом будуть захищені й інтереси потенційних інвесторів. Представники малого та середнього бізнесу матимуть нагоду вкладати кошти у розвиток туристичної інфраструктури на цій території. Це надасть поштовх розвитку оздоровчого туризму в регіоні.

«Без статусу курорту державного значення природні властивості Куяльнику недостатньо захищені. Скажімо, на цій території може бути збудовано все, що завгодно, що почне шкодити його властивостям. По-друге, не існує контролю за унікальними лікувальними ресурсами Куяльницького лиману. Аби їх не втратити, потрібне жорстке регулювання з боку держави», — підкреслив Максим Степанов.

Нагадаємо, у квітні голова Одеської ОДА Максим Степанов звернувся до керівників фракцій Верховної Ради щодо прийняття законопроекту «Про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення». У червні проект було зареєстровано у ВРУ.

Довідка. Куяльницький лиман — унікальне родовище мулових грязей та ропи. Його властивості порівнюють з Мертвим морем. До категорії лікувальних віднесено і Куяльницьке родовище мінеральних вод. Природні ресурси дозволяють проводити лікування та профілактику широкого спектру захворювань, від травм опорно-рухового апарату до хвороб кишково-шлункового тракту.