2013-06-17

Комітет з питань з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки затвердив рекомендації комітетських слухань на тему "Видобуток сланцевого газу в Україні: перспективи та виклики"

Як наголошувалося під час обговорення, сьогодні на території України перспективними щодо покладів сланцевого газу вважаються два регіони: Дніпровсько-Донецький та Львівсько-Волинський з загальними ресурсами 5,58 трлн. кубічних метрів, з яких в кінцевому випадку можуть бути технічно вилучені 1,19 трлн. кубічних метрів (до 20%), що дозволить суттєво посилити власну енергоресурсну базу вуглеводнів. За умови використання лише технічно доступного сланцевого газу доведених запасів цих ділянок вистачить на 27 років видобутку.

Водночас, зазначали виступаючі, переведення прогнозних ресурсів у категорію доведених запасів вимагає фінансування пошуково-розвідувальних робіт у розмірі понад 500 млн. доларів США й тривалого часу - близько 5 років.

За словами учасників обговорення, для проведення зазначених робіт необхідні інвестиції. Водночас, наголошувалося під час засідання, слід відзначити наявність високих ризиків для інвесторів, оскільки ймовірність відкриття комерційно привабливих запасів на сьогодні не перевищує 30%, тому інвестор повинен взяти на себе усі ризики у разі не підтвердження запасів вуглеводнів.

Члени Комітету зазначили також, що до робіт у галузі пошуку та розробки родовищ сланцевого газу можуть бути допущені тільки провідні міжнародні енергетичні компанії, які мають сучасні й безпечні технології, достатній досвід у цій сфері та зарекомендували себе як відповідальні надрокористувачі, що підтримують інтереси місцевих громад на території яких виконується видобуток. Наголошувалося також, що обов’язковою умовою виконання цих проектів повинна стати можливість отримання громадськими й екологічними організаціями повної інформації, що стосується інтересів місцевих громад із соціальних питань та захисту навколишнього середовища.

За підсумками обговорення було прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки звернутися до уряду з пропозицією доручити відповідним міністерствам та відомствам:

  • опрацювати питання щодо доцільності законопроекту про нетрадиційні вуглеводні;
  • розглянути питання щодо внесення змін до Податкового кодексу (в частині послаблення оподаткування робіт з пошуку та видобування нетрадиційних вуглеводнів) та Кодексу про надра (в частині екологічних питань видобування нетрадиційних вуглеводнів);
  • розробити нові та внести зміни до діючих регуляторних підзаконних актів з метою перегляду норм та стандартів, що не враховують сучасні досягнення технологій буріння колекторів нетрадиційних вуглеводнів;
  • перед початком робіт на перспективних площах з видобутку сланцевого газу провести оцінку їх екологічного стану, постійно проводити моніторинг стану довкілля в процесі виконання робіт;
  • підготувати програму комплексного наукового супроводу проектів з розвідки та видобутку нетрадиційних вуглеводнів;
  • забезпечити на практиці рівноправний та недискримінаційний доступ до газотранспортної системи та підземних сховищ газу газовидобувним і газопостачальним підприємствам незалежно від їх форми власності, тощо.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України