2013-09-19

Профільний комітет ВР не підтримує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо погодження користування надрами

На засіданні Комітету зазначалося, що основним завданням законопроекту (реєстр. №2438а) визначено оптимізацію процедур погодження користування надрами та створення сприятливих засад для залучення інвестицій у надрокористування на умовах угод про розподіл продукції шляхом запровадження погоджень обласних державних адміністрацій замість відповідних рад.

Члени Комітету наголошували: фактично від роботи над угодами про розподіл продукції усуваються органи місцевого самоврядування, що не узгоджується із статтею 140 Конституції України, відповідно до якої місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так i через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Ці органи є повноважними представниками і виразниками інтересів територіальних громад, тобто людей, які проживають на відповідних територіях.

Підкреслювалося також, що відсторонювати представницькі органи місцевого самоврядування від вирішення питань, пов'язаних з наданням надр у користування - означає усувати самих людей від участі в управлінні державними і місцевими справами. Фактично від прийняття рішення відсторонюються органи, що відповідають за економічний та соціальний розвиток відповідних територій, їх екологічний стан, на які покладено відповідно до статті 61 Кодексу України про надра здійснення у межах своєї компетенції державного контролю за використанням та охороною надр.

 Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України