2013-05-30

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської підтримує проект закону про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копали

На засіданні Комітету зазначалося, що законопроект (реєстр. №2855) спрямований на подальше вдосконалення кримінально-правових норм щодо відповідальності за порушення правил охорони надр, уточнення конструктивних ознак складу злочину, його кваліфікуючих ознак, видів та розміру покарання задля посилення кримінальної відповідальності за незаконне видобування корисних копалин.

Зокрема, пропонується статтю 240 Кримінального кодексу викласти у новій редакції, відповідно до якої незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі визнається кримінально-караним діянням. При цьому, великим розміром визнається вартість незаконно видобутих корисних копалин місцевого значення, яка у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Крім того, проектом передбачається значно підвищити розміри (строки) покарань за вчинення діянь, передбачених статтею 240 КК, у виді штрафу, обмеження та позбавлення волі.

Прийняття законопроекту, вважають члени Комітету, сприятиме забезпеченню правопорядку у сфері використання та охорони мінерально-сировинних ресурсів.

 Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України