2021-03-04

Китай наростив викиди вуглецю в 2020 році

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), Китай виявився єдиною великою економікою в світі, де в минулому році було зафіксовано зростання викидів вуглекислого газу. Це пов'язано з різким зростанням промислової активності після скасування коронавірусних обмежень.

У минулому році викиди вуглекислого газу в Китаї збільшилися на 0,8 %, або на 75 млн тонн, тоді як в цілому в світовій економіці викиди знизилися на 6 %, а в США, Євросоюзі та Великобританії на 10 % і більше.

«В абсолютному вираженні скорочення викидів CO2 майже на 2000 млн т не має прецедентів в історії людства - це еквівалентно виключенню всіх викидів Євросоюзу із загальносвітового показника», - стверджує МЕА.

Нарощування викидів Китаєм корелює з його макроекономічними показниками. За підсумками 2020 року КНР була єдиною великою економікою світу, яка показала зростання ВВП (+2,3 %). Китайська влада має намір досягти піку викидів до 2030 року і тільки потім перейти до досягнення «вуглецевої нейтральності» до 2060 року.