2018-07-31

“ІПВГ: регіональний вимір” – навчальний проект про 5% ренти

В липні розпочався проект «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір», який спрямований на навчання місцевих громад ефективному використанню рентних коштів, які з початку 2018 року надходять до місцевих бюджетів видобувних регіонів, згідно новому закону про розподіл ренти.

Для чого запустили проект

Наразі на прикладі пілотних громад необхідно продемонструвати, що органи місцевого самоврядування спроможні раціонально, прозоро та ефективно витрачати ці кошти на відновлення соціальної сфери, підвищення якості умов життя населення та соціально-економічний розвиток громади, що дозволить зберегти практику відрахування частини ренти у місцеві бюджети та дасть підстави ініціювати збільшення цієї частки  з 5 до 10%. Також зараз спостерігається низька усвідомленість громад про сучасний порядок видачі/подовження ліцензій та процедуру проведення оцінки впливу на довкілля, внаслідок чого місцеве населення не залучається належним чином до процесів прийняття рішень про розробку родовищ корисних копалин, що в подальшому створює конфлікти між громадою, владою та видобувною компанією. Тому необхідно створити інструменти для прозорого управління видобутком та виробництвом вуглеводневих ресурсів на місцевому рівні та налагодження продуктивної співпраці між трьома сторонами: органами державної влади та місцевого самоврядування, суспільством та видобувними компаніями в регіонах України.

Які громади беруть участь

Проект «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» триватиме до січня 2019 року. До участі в проекті були відібрані шість пілотних громад із Харківської, Сумської, Полтавської та Львівської областей, на території яких ведеться видобування нафти, природного газу та конденсату.

Хто фінансує

Проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» фінансово підтримують Уряди Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Очікувані результати проекту

За результатами Проекту 6 відібраних місцевих громад приймуть стратегічні плани розвитку співпраці з добувними компаніями та залучення місцевих жителів до прийняття рішень. Збільшиться рівень інтересу влади, громад та компаній до впровадження ІПВГ в регіонах. Місцеві громадські організації налагодять співпрацю з місцевою владою, продовжать проводити аналітичну роботу та поширювати її результати серед громади. У активних представників громад буде достатньо знань для моніторингу використання “орендних фондів” на місцевому рівні, в результаті чого громади ефективно використовуватимуть рентні платежі. Також буде встановлено більш тісний діалог між владою, компаніями та громадськістю.