2018-06-20

Ідеї та рішення Геофоруму-2018 спрямовані на модернізацію геологічної галузі

18 червня в Одесі розпочав роботу V Міжнародний геологічний форум «Актуальні проблеми та перспективи розвитку геології: наука й виробництво» – Геофорум-2018, присвячений 100-річчю Геологічної служби України. 

Керівник Держгеонадр, голова Оргкомітету Олег Кирилюк відзначив роль геологічної спільноти у будівництві незалежної України: «Ви володієте знаннями, маєте величезний потенціал, ваша енергія сприяє формуванню міжнародного іміджу… Ми чекаємо від вас нових ідей, рішень, втілення яких дадуть змогу модернізувати геологічну галузь для розбудови національної економіки».

Далі пан Кирилюк детально розповів про стан справ у чинному правовому полі і окреслив зміни, на які слід очікувати надрокористувачам найближчим часом. «Законодавство, по якому ми працюємо сьогодні, має давнє коріння, а головний закон – Кодекс України про надра – функціонує понад 20 років і вже не відповідає нормам, які сьогодні є в інших законодавчих актах.  Зрозуміло, що для нормального функціонування галузі потрібні зміни». Пан Кирилюк висловив надію, що «змінюючи законодавство, ми зможемо залучити більше інвесторів та почати розвивати по-новому галузь надрокористування по всіх напрямках».

Директор УкрДГРІ і співголова Оргкомітету Сергій Гошовський також дотримується думки, що  «планувати свою роботу на майбутнє як в геологічних напрямках. так і в визначенні привабливості того чи іншого об’єкту наукових досліджень легше, спираючись на знання у законодавстві».

Цьогорічний форум зібрав понад 130 учасників, з України, Польщі, Китаю.  Наразі розпочинається науково-виробничий семінар «Виконання вимог Кодексу України про надра в процесі надрокористування», після цього відбудеться круглий стіл «Реформування геологічної галузі». Завтра відбудеться автобусно-пішохідна екскурсія «Нульовий кілометр, дельта Дунаю».