2020-11-24

Голова Верховної Ради підписав закони, спрямовані на фінансування вугільної галузі

За повідомленням сайту Верховної Ради України, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав Закон України “Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України” (щодо особливостей адміністрування податків в цілях фінансування видатків, визначених пунктами 31-34 статті 14 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік") (відповідний законопроєкт № 4120) та Закон України  про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (щодо реалізації положень статті 11 Закону України "Про ринок природного газу") (зареєстровано як законопроєкт № 4119). Закони покликані, зокрема, дозволити ПАТ «Укрнафта» погасити 30,5 млрд грн податкового боргу.

"Вирішено питання щодо виплати заборгованості заробітної плати шахтарям, адже тепер з'являється можливість забезпечити додаткові джерела фінансування видатків на реструктуризацію вугільної галузі з метою погашення заборгованості із заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств. Загалом, вугільна галузь отримає 1,4 млрд грн", - зазначається на вебпорталі. 

Згідно з новим документом, податок на прибуток «Нафтогазу» переглянуто до 5,95 млрд грн. Додаткові грошові зобов'язання по ПДВ і податку на прибуток, які виникнуть в «Укрнафти» в результаті операцій купівлі-продажу газу з НАК, - 6,2 млрд грн.

Таким чином, сумарний обсяг надходжень до спецфонду держбюджету в рамках операцій між «Нафтогазом» і «Укрнафтою» становить 42,5 млрд грн (30,35 млрд грн + 5,95 млрд грн +6,2 млрд грн). За вирахуванням 32,2 млрд грн компенсації, яку повинен отримати НАК, і виникає залишок 10,3 млрд грн.