2020-08-04

Голова Держгеонадр Роман Опімах - про видобуток золота в Україні

Золоторудний потенціал України становить близько 3 тисяч тонн, а головною золотоносною територією вважається Український щит – його загальні прогнозні ресурси становлять 2 400 тонн золота. Так голова Держгеонадр Роман Опімах прокоментував ситуацію з видобутком золота в Україні.

В Україні видобуток золота практично не здійснюється через недовивченість надр та складність запуску технологічного процесу і початку видобутку. «Це складне і капіталоємне починання. Зараз бізнес більше орієнтований на «швидкі проєкти», коли, вклавши кошти, можна розпочати видобуток за рік і почати отримувати прибутки», – розповідає Р. Опімах. 

На українських золоторудних об’єктах із запасами золота 30–40 тонн (Майське, Балка Широка) необхідний обсяг інвестицій перевищує 3,5 млрд грн. Видобуток золота на такому родовищі може сягати 3 тонн на рік. Адже сучасне золотовидобувне підприємство – це не тільки шахта та збагачувальна фабрика, це ціле місто з власною енергетичною, транспортною, вентиляційною та іншими системами. Воно повинне забезпечувати не тільки вилучення золота, а й безпечні умови праці та захист довкілля.

Ціни на світовому ринку на золото ростуть і сягнули найвищих показників за останні 9 років. Тому видобування золота може стати цікавим предметом для інвестування як для українського бізнесу, так і для іноземного. «Ми постійно працюємо над збільшення інвестиційних пропозицій. Зокрема, готуємо 3 родовища з покладами руд золота для винесення в Інвестиційний атлас надрокористувача. Також нещодавно в Службу надійшла заява щодо виставлення однієї ділянки на е-аукціон. Зараз вона знаходиться на погодженні в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів», – повідомив очільник Держгеонадр.

Детальніше - на веб-сайті Держгеонадр.