2018-01-24

Геологи знайшли спосіб передбачити виверження вулкана

Вчені заявили про те, що "річні кільця", які присутні в гірських породах в околицях вулканів, містять у собі інформацію про те, як швидко відбуваються їх нові виверження після появи перших підземних поштовхів. Висновки дослідників опубліковані в журналі Nature Communications.

Головним параметром у підготовці до виверження вулкану, як пояснюють вчені, є та швидкість, з якою його магматична камера – по суті, дуже пориста кам'яна "губка", заповнюється свіжим гарячим розплавом, що підіймається з глибин Землі. Чим вона вища, тим швидше відбудеться виверження, і тому її важливо знати для оцінки часу, що є у людства для підготовки до катаклізму. В останні роки геологи усвідомили, що цей параметр можна оцінити, вивчаючи домішки деяких елементів в кристалах, що виникли в магматичній камері перед виверженням.

У ході нового дослідження вчені з'ясували, що зовнішні шари цих кристалів зберігають у собі інформацію про те, що відбувається всередині вулкана в останні миті перед виверженням, вивчаючи породи в околицях гори Етна в Сицилії.

Етна, як відзначають вчені, вивергається практично безперервно, що дозволяє використовувати її викиди для пошуків закономірностей між їхніми властивостями і тим, коли і як відбувається чергове виверження. Керуючись цією ідеєю, вчені збирали на її схилах зразки свіжих відкладень, витягали з них кристали і аналізували їхній склад, просвічуючи їх лазером і спостерігаючи за тим, як змінювався спектр його променя.

Як показали ці спостереження, магматичні кристали схожі за своєю структурою на листковий пиріг або стовбур дерева, кожне кільце якого містить в собі інформацію про те, при яких температурах вони формувалися і як швидко рухалася магма в той момент, коли вона "готувалася" залишити одне з декількох жерл Етни.