2021-02-24

Газогідрати + глобальне потепління = світова катастрофа (?)

Наразі перед людством стоїть завдання запобігання ще одного з наслідків зростання температури на планеті. Йдеться про газові гідрати.

У 2016 році у відомому науковому журналі Palaeoworld був опублікований аналіз з апокаліптичним прогнозом: «Метангідрат: причина для найбільшої масової загибелі на планеті». Висновок дослідження зводиться до того, що масовий викид двоокису вуглецю через глобальне потепління і вихід метану з гідратів може мати апокаліптичні наслідки. 

В роботі передбачається, що діяльність людини в рамках «суспільства промислового зростання» посилює наслідки потепління, яке, судячи з усього, прогресуватиме. 

Доцентка Аляскинского університету в Фернбенсі Наталія Шахова, яка займалася дослідженнями в Арктичному дослідному центрі (Arctic Research Center Fairbanks) щодо викидів метану на Арктичному шельфі, вважає, що викид 50 млрд т метану з танучого арктичного льоду під Арктичним шельфом можливий в будь-який момент. 

Однак потрібно розуміти, що можливість і швидкість розпаду газогідратів залежить від багатьох факторів. Французький інститут Laue-Langevin у процесі дослідження поведінки газогідратів з'ясував, що швидкість, з якою тануть газогідрати при зміні температури або тиску, залежить від складу льоду, в якому міститься метан. Від вмісту солі в замерзлій воді, що містить газогідрати, залежить до 20 % їхньої стабільності. 

Прочитати статтю повністю (російською мовою) можна за посиланням