2011-12-05

Едуард Ставицький: «Я переконаний, що золото з надр нашої держави має поповнювати резерв Національного Банку України»

Голова Державної служби геології та надр України Едуард Ставицький в ексклюзивному інтерв'ю для телеканалу «ІНТЕР» розповів про плани співпраці з НБУ в галузі видобутку українського золота.

«Ми переконані, що нами була проведена серйозна робота з вивчення можливості золотовидобутку і пошуку золота в Україну. Ми позначили регіони і намітили часові рамки. НБУ наразі володітиме 6 ліцензіями. Проект буде розпочато з Кіровоградської області. За попередніми розрахунками нашої команди, повноцінний видобуток почнеться у 2013 році, I-II квартал. Попутний видобуток буде проводитись вже з 2012 року. Потрібно зазначити, що видобуту руду необхідно збагачувати, щоб далі проводити афінаж і відливати банківське золото на рівні 99999. Відповідно, потрібно провести серйозну роботу із залучення технологій. Необхідний обсяг інвестицій для відновлення видобутку складе від 125 до 150 млн доларів, включаючи будівництво збагачувальної фабрики», - розповів голова Держгеонадр.

Едуард Ставицький переконаний, що Національний Банк є серйозною структурою і в тому, що все золото буде йти в Національний банк, бачить пряму зацікавленість: «Оскільки Нацбанк - серйозний регулятор, до нього звертаються інвестиційні групи - тому буде прийнято оптимальне рішення, яке дозволить здійснювати промисловий видобуток. Я переконаний, що тільки такий шлях - єдино правильний. Золото, яке знаходиться в надрах нашої землі, має передаватися в НБУ. А вже НБУ виконуватиме політику реалізації цього золота».

«Цього року ціна на золото побила всі рекорди і, за розрахунками багатьох аналітиків, буде рости. Тому, видобуток навіть глибокозалягаючого золота має бути досить рентабельним. Ціна максимум сягатиме 200 грн за грам. А зараз на ринку реалізація здійснюється в межах 400 грн», - зазначив Ставицький.

Державна служба геології та надр України буде здійснювати технічну та геологічну підготовку даних родовищ. А на Нацбанку буде лежати інвестиційна складова, аудит і реалізація проекту.

«Проект співпраці з НБУ також передбачає застосування нових екологічних технологій, які при збагаченні не використовуватимуть отрутохімікати», - зазначив Едуард Ставицький.

Державна служба геології та надр України