2013-03-26

Держінформнауки: Українські вчені виявили нові потенційні родовища вуглеводнів у Антарктиці

У Західній Антарктиці поблизу Української антарктичної станції “Академік Вернадський” українськими дослідниками за результатами геоелектричного зондування у 2012 році виявлено та закартовано чотири аномалії типу “поклад нафти”. Загальна площа цих аномалій становить близько 900 км2, що також підтверджено даними супутникових досліджень. Отримані дані свідчать про існування в цій частині Антарктичного шельфу нової нафтогазоносної провінції, реальні перспективи якої ще належить визначити. Також українськими дослідниками у районі Західної Антарктики вперше виявлено аномальні зони типу “поклад газогідратів” й визначено їхні основні характеристики. Наявність цілого ряду супутникових аномальних зон, що виходять за межі виявлених раніше сейсмічними методами і перспективних на газогідрати, показує, що реальні запаси останніх на 25-30% перевищують підраховані раніше. Це дозволяє віднести цей район до одного з найбільш перспективних для подальших досліджень скупчень газогідратів.

Загальновідома зацікавленість провідних країн світу в Антарктиці як перспективному джерелі мінеральних ресурсів. Уряди деяких провідних країн світу, незважаючи на формальну заборону видобутку мінеральних ресурсів до 2048 року, розглядають можливість перегляду своїх фінансових та політичних зобов'язань щодо Антарктики та Південного океану. Тому наукова присутність України в Антарктичному регіоні гарантує нашій державі участь в майбутньому у можливому розподілі ресурсів.

З метою подальшого посилення присутності України в Антарктиці планується розширювати район наукових інтересів з поетапним створенням мережі сезонних баз і, в перспективі, побудови нової станції цілорічного функціонування в іншій частині Антарктичного регіону.

Організація щорічних українських антарктичних експедицій на Українську антарктичну станцію “Академік Вернадський” здійснюється у рамках Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки Національним антарктичним науковим центром Держінформнауки.

Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України