2017-09-12

Держгеонадрам вдалося знайти компромісне рішення з Укргазвидобування щодо продовження дозволів

Державна служба геології та надр України досягла компромісу з Укргазвидобування щодо ряду проблемних питань, які виникли в діяльності компанії протягом 2016 року. Про це йшлося на зустрічі голови Держгеонадр Олега Кирилюка з представниками ПАТ Укргазвидобування, яка відбулася 8 вересня. 

Наразі Держгеонадра прийняли позитивне рішення щодо надання  компанії 20  спецдозволів після попередньої оплати  в найкоротший термін. Інші пакети ПАТ Укргазвидобування потрібно доопрацювати по експертизі.
Нагадаємо, що однією із  проблем підприємства, через яку було заблоковано продовження спецдозволів, стала не  сплата коштів  за геологічну інформацію по 6 родовищах. У разі не сплати коштів посадовим особам може загрожувати відкриття кримінального провадження, на роботи по родовищах, спецдозволи на які було видано без внесення вказаного платежу можуть бути призупинені. Здійснювати контроль на проблемних родовищах державний орган виконавчої влади – Державна служба геології та надр не може.
Так як до 31 грудня 2017 встановлений мораторій на проведення перевірки родовищ. Служба може здійснити перевірку: у разі звернення надро користувача та за рішенням суду.

Не зважаючи на нещодавній конфлікт Олег Кирилюк висловив слова підтримки  на адресу ПАТ Укргазвидобування: «Ми готові Вас підтримати у зменшенні плати на продовження спецдозволів, тобто замість 20 відсотків, ви просите 2. Ми розуміємо, це величезна сума. У ваших пропозиціях нічого дивного немає, я вважаю, що Держгеонадра може докласти зусиль для плідної роботи надалі. Якщо буде воля Міністерства ми можемо готувати зміни до постанов. На разі ми готуємо ряд змін в  Кодекс України про надра. Зміни в 615, 423, 713, 524  постанови та аукціони. Але не все залежить від Держгеонадр».

Нагадаємо, нещодавно керівники ПАТ Укргазвидобування обвинуватили Державну службу геології та надр України у спеціальному затягуванні процесу отримання спеціальних дозволів, а також у  відсутності спеціальних бланків. Така інформація суперечить дійсності. Як стверджує нинішній керівник Держгеонадр -  Олег Кирилюк, що за останні 3 місяці відомство не надавало інформації про відсутність бланків. 
«Коли у Вас немає бланків, це не значить, що у нас немає бланків. У всіх складається враження, що у Держгеонадрах відсутні бланки. Просто фізично такого не може бути» - заявив Олег Кирилюк.   

Підсумовуючи зустріч представники Укргазвидобування запевнили керівництво Держгеонадр, що донесуть Голові правління ПАТ Укргазвидобування пану Прохоренку, що є порозуміння щодо подальшої співпраці з Держгеонадрами згідно чинного законодавства.
«Сподіваюсь вийде його переконати, що за тиждень - два всі питання поточні вирішимо» - заявив Олександр  Романюк, перший заступник Голови правління ПАТ Укргазвидобування.
Також представники ПАТ Укргазвидобування вибачились за  негативне висвітлення інформації щодо співпраці з Державною службою геології та надр України. 

Довідково
Згідно чинного законодавства геологічна інформація є власністю Держави. Питання регулюється п.1 надання спец дозволів на користування надрами затверджено постановою Кабінету  міністрів України від 30. 05. 11 року № 615, що прийнято відповідно до ч. 2 ст. 16 Кодексу України про надра та ч 1. ст .14 Закону України про нафту і газ. Відповідно до п.2. положення про порядок розпорядження геологічною інформацію затверджено постановою Кабінету міністрів України від 13.06.1995 р.  № 423 п. 13 положення про придбання та використання спеціальної інформації.