2019-02-15

Держгеонадра видала більше 100 спецдозволів найбільшим нафтогазовим компаніям

Державна служба геології та надр України в 2018 році видала більше 120 спеціальних дозволів двом найбільшим нафтогазовим компаніям України таким як: АТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта».

За словами керівника Держгеонадр Олега Кирилюка, Служба проявляє та проявлятиме державницьку позицію щодо вітчизняного газовидобутку та грає на полі інтересів України.

«2018 рік став одним з найефективніших в плані прийнятих рішень та втілення їх в реальність в сфері видобутку вуглеводнів. Масове продовження спеціальних дозволів на користування нафтогазовими родовищами перш за все свідчить про те, що в Держгеонадрах існує повна прозора співпраця з надрокористувачами заради однієї спільної мети – це зробити нашу країну енергонезалежну від імпортного газу», – заявив Олег Кирилюк, т.в.о. Голови Держгеонадр.

В свою чергу АТ «Укргазвидобування» відзначає покращення співробітництва із Державною службою геології та надр України протягом 2018 року. Видобувна компанія акцентує увагу, що завдяки оперативному опрацюванню та наданню документів, які належать до компетенції Держгеонадр, з початку року УГВ отримало близько 100 спецдозволів. Серед яких, зокрема, надання, продовження дії та внесення змін.

«Вважаємо, що кроки, зроблені Державною службою геології та надр України з метою створення належних умов надрокористування, створюють позитивні передумови для збільшення власного видобутку природного газу та досягнення енергетичної незалежності України», — зазначив голова правління АТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко. Незважаючи на мільярдні рентні борги компанії ПАТ «Укрнафта» Держгеонадра продовжили 24 спеціальні дозволи на видобуток вуглеводнів.

Довідково

З початку 2018 року АТ «Укргазвидобування» отримало такі дозвільні документи на користування надрами:
– 2 спецдозволи на геологічне вивчення за результатами діяльності УГВ на попередньому спецдозволі;
– 2 спецдозволи на видобування вуглеводнів за результатами діяльності УГВ на попередньому спецдозволі;
– продовжено строк дії 10 спецдозволів на видобування вуглеводнів, строк дії яких закінчився у 2017 році;
– продовжено строк дії 30 спецдозволів на видобування вуглеводнів, строк дії яких закінчився у 2018 році;
– внесено зміни до 36 чинних спеціальних дозволів на користування надрами.

Також у жовтні-листопаді 2018 року Державною службою геології та надр України ухвалено позитивні рішення щодо 15 ділянок надр:
– надано 2 нових спецдозволи на користування надрами на наукові полігони;
– продовжено строк дії 10 спецдозволів з метою видобування вуглеводнів, термін дії яких спливає в 2019 році;
– внесено зміни до 1 спецдозволу на видобування вуглеводнів;
– розширено межі 1 існуючого спецдозволу на геологічне вивчення;
– отримано 1 спецдозвіл на геологічне вивчення за результатами діяльності УГВ на попередньому спецдозволі.

ПАТ «Укрнафта» в 2018 було продовжено строк дії 24 спецдозволів з метою видобування вуглеводнів, термін дії яких спливав в 2018 році.