2019-04-15

Держава оприлюднила умови проведення конкурсу на видобуток вуглеводнів на шельфі Чорного моря

Уряд прийняв рішення про проведення конкурсу на право видобування вуглеводнів у межах ділянки Дельфін, на умовах угоди про розподіл продукції.

Запропонована світовим та українським компаніям ділянка підготовлена Державною службою геології та надр України (далі Держгеонадра). 
і розташована в північно-західній частині континентального шельфу Чорного моря.

За словами голови Державної служби геології та надр України Олега Кирилюка, проведення таких конкурсів на запропонованих умовах демонструє щире прагнення Уряду залучити передові технології та нові компанії у проекти з видобутку вуглеводнів. Завдяки таким інструментам можливе реальне покращення інвестиційного клімату в нашій країні.

«Для держави проведення такого конкурсу означає залучення мінімально 1,5 млрд грн. інвестицій в пошук і видобуток нафти та газу в Україні. А для інвестора це – відкритий конкурс, велика площа – майже 10 тис кв км з терміном дії угоди – 50 років з правом продовження. Завдяки проведенню конкурсів з УРП в симбіозі з електронними торгам, ми зможемо наростити власний видобуток природного газу, який призведе до зменшення залежності України від імпорту природного газу», – повідомив голова Держгеонадр Олег Кирилюк.

Згідно прописаних умов, частка держави в прибутковій продукції має становити не менше ніж 11% її загального обсягу, а максимальна частка інвестора – 70% загального обсягу виробництва, наголосив Олег Кирилюк.

12 червня 2019 року буде визначений переможець конкурсу на розробку ділянки, який повинен буде забезпечити геологічне вивчення надр на ділянці, в тому числі й буріння не менше п’яти свердловин протягом першого п’ятирічного етапу геологорозвідувальних робіт.

Також Голова Держгеонадр повідомив, що серед 8-ми пунктів зобов’язань для інвестора, є дуже важливими три пункти:

1) надавати перевагу товарам, роботам і послугам українського походження за рівних умов стосовно ціни, строку виконання, якості та відповідності міжнародним стандартам;

2) приймати на роботу працівників переважно з числа громадян України;

3) зареєструвати своє постійне представництво на території України, якщо компанія є нерезидентом України.

На сьогодні Державна служба геології та надр України підготувала більше 30 тис кв км з покладами вуглеводнів для надання інвесторам в розробку. З них на шельфі Чорного моря розташовано 10 тис кв км родовищ. При цьому на умовах Угод про розподіл продукції заплановано надати для видобуток ділянки на 16-ти тис кв км. А на електронних торгах будуть розподілені ділянки загальною площею 5 тис кв км.

Нагадаємо, вперше за 28 років незалежності, 6 березня 2019 року Україна провела перші електронні торги з продажу прав на користування нафтогазовими надрами залучивши 141 млн грн до дрежбюджету.

Також Держгеонадра оголосила про черговий електронний аукціон, який відбудеться 22 квітня 2019 року в системі Прозоро.Продажі.

Довідково:
З умовами запропонованих інвесторам Угод про розподіл продукції (УРП) можна ознайомитись за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-provedennya-konkursu-na-ukladennya-ugodi-pro-rozpodil-vuglevodniv-yaki-vidobuvatimutsya-u-mezhah-dilyanki-delfin?fbclid=IwAR2leq0MisgzUXOC9gkG8wGhqUDGp1aINLMrsLQwxi7saoG-qp5QihqKxZU

Вперше у відкритому доступі детально з межами ділянки можна ознайомитись на карті, яка надана Департаментом геології Державної служби геології та надр України.