2007-07-10

Де "загуляла" бурова? <br><i>Цікавий кримінал "нарили" в СБУ щодо геолога-розвідника</i>

Раніше про подібні кримінальні справи чути не доводилося. Адже Управління СБУ в Луганській області порушило кримінальну справу проти керівника геологорозвідувальної експедиції. Саме за ініціативою Служби безпеки на цьому державному підприємстві було проведено інвентаризацію, в результаті якої було виявлено нестачу обладнання, а саме: десь «повіялася» бурова установка на базі автомобіля МАЗ.

Коштувала вона не так уже й дорого — балансова вартість сягає 125 тисяч гривень. Безмежністю можливостей установка також не вирізняється: використовується для буріння свердловин на глибину до 250 метрів. Сподіватися знайти на такій глибині газ та нафту не доводиться, зате вона може знайти вугілля, якщо воно залягає не надто глибоко, поклади сировини для виробництва будматеріалів, воду, зрештою, яка для посушливого Донбасу, може, навіть цінніша за нафту...

В експедиції виявилися відсутніми документи, за якими можна було б визначити місцезнаходження установки, тому правоохоронцям довелося застосовувати методи дедукції, аби з’ясувати, що техніка використовується не за прямим призначенням й не за місцем «прописки». Мало того, машина опинилася за межами держави — в Російській Федерації.

Як зазначає прес-служба Управління СБУ в Луганській області, керівник експедиції передав її знайомому підприємцю в «безвідплатне користування». А на додачу — ще й бригаду бурильників. Півроку працювали на зростання економічної могутності північного сусіда техніка і люди, причому так старалися, що навіть бур зламали. При цьому заробітна плата «гастарбайтерам» («відрядження» яких не зафіксоване жодними документами) акуратно нараховувалася рідним держпідприємством Луганщини. Бодай прибутковий податок потрапляв до місцевих бюджетів.

КРУ зафіксувало завдані державі збитки від такого гешефту на суму 90 тисяч гривень. Кримінальну ж справу порушено за ст. 4, ст. 191 КК (розтрата чужого майна шляхом зловживання службовим становищем), які тягнуть за собою термін ув’язнення від п’яти до восьми років із позбавленням права займати керівні посади ще на три роки. Втім слідство ще триває. Може, слідчі ще чогось цікавого... набурять?