2017-04-28

«Чорноморнафтогаз» заборгувало державі понад 23 млн грн. рентної плати

Державна служба геології та надр України призупинила дії спеціальних дозволів на родовища Штормове та Одеське ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» через борг по рентній платі у сумі понад 23 млн грн. Зазначимо, Державна фіскальна служба внесла подання до Служби про зупинення дії спецдозволів через заборгованість «Чорноморнафтогазу» по рентній платі. Держгеонадра була зобов’язана призупинити дію спецдозволів. Раніше Держгеонадра надала підприємству 30 днів для усунення порушення. Однак, надрокористувач не скористався наданим терміном,  і тільки після цього дія спецдозволів була зупинена. Держгеонадра повідомляє, що готова  розглянути питання про поновлення дії спецдозволів після усунення  вищезазначеного порушення, як того вимагає закон.

Відповідно до Податкового кодексу України (ст. 258), якщо впродовж шести місяців підприємство порушує свої податкові зобов’язання, а саме не сплачує рентної плати, або несвоєчасно вносить оплату, Державна фіскальна служба порушує перед Держгеонадрами питання зупинення дії відповідного спецдозволу. За повідомленням Державної фіскальної служби, «Чорноморнафтогаз» сьогодні має понад 23 млн грн боргу по рентній платі.

«Згідно з чинним законодавством  Держгеонадра зобов’язана відреагувати на подання фіскальної служби щодо заборгованості будь-якого надрокористувача. Борг перед державою «Чорноморнафтогазу» складає понад 23 млн грн. Свого часу Служба надавала 30 днів на усунення порушень. Компанія цим правом не скористалось. Тепер ми змушені зупинити дію спецдозволів. Сподіваюсь, що це тимчасові заходи», - пояснює керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Зазначимо, про анулювання спецдозволів не йдеться. Спецдозволи є дійсними,наразі їхня дія лише призупинена. Якщо Держгеонадра отримає інформацію від ДФС про відсутність претензій до «Чорноморнафтогазу», дію дозвільних документів на користування надрами поновлять.

«Для вирішення ситуації «Чорноморнафтогаз» необхідно звернутись до фіскальної служби. Після досягнення компромісу, ДФС направляє нам листа про відсутність заборгованості і ми одразу ж поставимо питання про поновлення дії спецдозволів. Спосіб їх поновлення, передбачений законом, який є один для  всіх один», - наголошує Микола Бояркін.

Окрім того, Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив позов Державної фіскальної служби і тим самим підтвердив наявність боргу по ренті у ПАТ «ДАТ» «Чорноморнафтогаз».