2018-10-12

Burisma придбала нову колтюбінгову установку

Міжнародна енергетична група Burisma придбала нову колтюбінгову установку HR680CTU виробництва американської компанії NOV Hydra Rig з тяговим зусиллям інжектора 36 т, діаметром безмуфтової довгомірної труби 38,1 мм, а також робочим тиском обладнання до 70 МПа. Установка може виконувати роботи в свердловинах глибиною понад 6000 метрів і призначена для допоміжних робіт з буріння, освоєння, інтенсифікації та капремонту свердловин.

За словами Генерального директора Burisma Group Тараса Бурдейного, це дуже потужний колтюбінговий комплекс в Україні, який можна використовувати для проведення технологічних і ремонтно-відновлювальних робіт на газових і газоконденсатних свердловинах глибиною 6000 м і більше.

«Впровадження нової техніки і технологій дозволяє ефективно проводити роботи з ремонту свердловин та підтримки чинного фонду. Наявність нових технологій ремонту свердловин за допомогою колтюбінгових установок дозволить більш ніж в два рази збільшити якість роботи на свердловинах і стабілізувати буровий флот Групи», – зазначає Тарас Бурдейний.

Раніше Burisma Group придбала 3 азотні установки виробництва NOV Hydra Rig (США) і CAT (Німеччина).

«Ми повністю збудували вертикаль спецтехніки, яка дозволяє автономно вести всі роботи з видобутку вуглеводнів. Використання колтюбінга дозволить значно здешевити ремонтно-відновлювальні роботи, а також реалізувати завдання, які неможливо вирішити при застосуванні колони складових труб», – вважає Тарас Бурдейний.

Технології колтюбінгу (coiled tubing) використовують гнучкі безмуфтові безперервні труби довжиною до 20 км замість звичайних бурових і насосно-компресорних труб. Вони застосовуються під час внутрішньосвердловинних робіт, у тому числі на горизонтальних і бічних стовбурах – при капремонті (включаючи гідророзрив пласта), бурінні, геофізичних дослідженнях.

Особливість гнучких труб полягає в тому, що їх можна безпечно застосовувати на герметизированному гирлі свердловини, тобто без її глушіння. Це дозволяє виключити більшість чинників негативного впливу на пласт і свердловину. Використання колтюбінгових установок спільно з азотним комплексом дозволяє проводити освоєння свердловин пінними системами, знизити рівень рідини до необхідної глибини, продувати свердловини газоподібним азотом.