2007-07-17

Будівництво та експлуатація об'єктів Ташлицької ГАЕС здійснюється з дотриманням чинного природоохоронного законодавства

З ініціативи ДП НАЕК "Енергоатом" протягом квітня-травня цього року проводився екологічний аудит першої черги Ташлицької ГАЕС, що входить до інфраструктури Південноукраїнської атомної електростанції. Виконавцем робіт після проходження тендерної процедури визначено Український науково-дослідний інститут екологічних проблем (УкрНДІЕП) з Харкова, який має значний досвід проведення таких досліджень. За результатами аналізу наданої та зібраної в ході аудита інформації харків'яни підготували звіт, що містить ґрунтовні висновки та рекомендації.

"Звіт нас задовольнив. Ця робота ще раз показала, що проект ми реалізуємо грамотно, правильно. Екологи підтвердили, що істотного впливу на навколишнє середовище не виявлено", - зазначив у розмові з журналістами виконавчий директор з проектів та розвитку ДП НАЕК "Енергоатом" Геннадій Сазонов, додавши, що ініціатива компанії ще раз засвідчує налаштованість "Енергоатому" працювати максимально відкрито і постійно знайомити широку громадськість з об'єктивним станом справ на підпорядкованих НАЕК об'єктах.

Під час аудита здійснено оцінку діяльності ТГАЕС та її відповідності законодавству України, впливу на навколишнє середовище. Також оцінено діючу на об'єкті систему екологічного менеджменту, зокрема, проведення екологічного моніторингу та управління охороною навколишнього природного середовища. Було проаналізовано й передбачену проектом систему заходів із компенсації шкоди, завданої навколишньому природному середовищу під час будівництва і експлуатації ТГАЕС.

Шляхом аналізу матеріалів і документів встановлено наявність юридичного вирішення спірних питань співіснування регіонального ландшафтного парку "Гранітно-степове Побужжя" і ТГАЕС. Тобто питання, пов'язані з порушенням природоохоронного статусу земель регіонального парку об'єктами ТГАЕС, знято.

Дослідження стану тваринного світу показали, що із заповненням Олександрівського водосховища до позначки 14,7 м негативних наслідків для видової різноманітності та чисельності тварин не передбачається. Мало того, для багатьох гідробіонтів, амфібій та птахів умови існування значно поліпшуються. УкрНДІЕП рекомендує подальше продовження флористичних та фауністичних досліджень. Для штучного відтворення цінних представників іхтіофауни пропонується спорудження риборозплідників.

Загалом за результатами аудита визнано ефективність і достатність природоохоронних заходів, які проводяться під час будівництва та експлуатації ТГАЕС, а також системи екологічного менеджменту об'єкта. Як висновок зазначено, що спорудження і експлуатація об'єктів Ташлицької ГАЕС здійснюється з дотриманням чинного природоохоронного законодавства.

Коротку оцінку стану гідровузла дав заступник директора УкрНДІЕП з наукової роботи Олександр Кузін: "Аудит дозволяє ув'язати економіку та екологію. У такому стані, в якому сьогодні перебуває Ташлицька ГАЕС, вона є ідеальним варіантом і першого, і другого. Це місце виявилося досить привабливим для приємного відпочинку, любування природою... А потужний економічний потенціал, коли ГАЕС буде запущено на повні оберти, також буде важливим вкладом у наше народне господарство".

Ташлицька ГАЕС входить до Південноукраїнського енергокомплексу. В багатьох країнах світу ГАЕС є своєрідним супутником атомних електростанцій. Адже споживання електрики протягом доби нерівномірне. Водночас АЕС не можуть змінювати потужності, бо працюють у базовому режимі. Тож своєрідним регулятором енергосистеми стає гідроакумулююча електростанція.

Незабаром на Ташлицькій ГАЕС запустять уже другий гідроагрегат. За словами Геннадія Сазонова, на сьогодні вже практично завершено монтаж другого гідроагрегата станції, і в першій половині серпня нинішнього року на об'єкті очікують Державну комісію для його прийняття в промислову експлуатацію.