2021-03-05

«Белоруснефть» вдало підбирає «ключі» до розкриття складних покладів вуглеводнів

РУП «ВО «Белоруснефть» організувала пресс тур, де фахівці розповіли про те, як їм вдається підібрати «ключі» до успішного розкриття складних вуглеводневих покладів. Про це повідомляє ЕхPro із посиланням на Neft.by.

Першим показовим об’єктом пресс туру, стала свердловина № 384 Речицького родовища. Тут за допомогою бурової установки Drillmec-1500 HP бурять кущ свердловин. Такий спосіб поширений в усьому світі. Адже він дозволяє скоротити витрати та час на облаштування бурових майданчиків та перевезення бурової установки. В такому кущі буває до 30 свердловин.

Наступним об’єктом програми, була свердловина № 9100 Мармовічського родовища, де нафтовики виконують складні операції з багатостадійного гідророзриву пласта (БГРП) за кластерною технологією Plug & Perf. Це фішка американської «сланцевої революції», яку фахівці «Белоруснефть» успішно застосували і адаптували під умови білоруського нафтогазового регіону. В компанії відзначили, зараз це найбільш економічно вигідна і перспективна методика багатостадійного закінчення горизонтальних свердловин. Її основна перевага - в створенні великої дренувальної зони в щільному низькопроникному колекторі за короткий час. Для цього використовують величезні потужності та значні обсяги пропанта, який закачують в свердловину під тиском. Тільки так можна вилучити важкодоступні запаси нафти, які переважають у білоруському регіоні. Однак тут технологія Plug & Perf застосовується, також і в традиційних колекторах.

Так кластерний БГРП за цією унікальною технологією, дедалі частіше стає одним з найбільш затребуваних методик, які застосовують нафтові компанії. У «Белоруснефть» його освоюють та оптимізують уже другий рік. В намірах компанії, завдяки технології Plug & Perf дати «друге дихання» уже пробуреним горизонтальним нафтовим свердловинам з не комерційним дебітом. В той час коли стандартні технології БГРП мають обмеження щодо проведення повторних операцій, та несуть багато ризиків і витрат, нова стратегія розвитку компанії полягає в повній адаптації і освоєнні нової технології, для того що в майбутньому надавати преміальні сервісні послуги не тільки на родовищах Білорусі а й за кордоном.

Головною подією, яка приурочена до 55-річчя компанії стало відкриття нового родовища нафти. Завдяки бурінню свердловини № 1 Східно-Ізбиньської площі на глибині більше 4,2 тис м, «Белоруснефть» отримала приплив нафти дебітом 20т на добу. Тож після завершення будівництва і освоєння свердловини, а також уточнення геологічної будови Східно-Ізбиньского родовища, планується підрахунок запасів вуглеводнів та постановка їх на державний баланс. Для вивчення ресурсного потенціалу цієї частини Прип'ятського прогину в 2021-2022 рр фахівці «Белоруснефть» планують пробурити 13 пошуково-розвідувальних свердловин.