2017-11-17

Банк розвитку КНР повідомив про подальшу співпрацю з «Нафтогазом»

Банк розвитку КНР повідомив НАК «Нафтогаз України» про завершення генеральної кредитної угоди на суму 3,656 млрд дол. США від 25.12.2012 р., та про готовність до подальшої співпраці з компанією.

Відповідно до умов угоди, гарантованої державою, проекти під кредитні кошти мали були передані Банку до 25 червня 2017 р. Через затримку із отриманням погоджень від українських державних органів, у червні 2017 року Нафтогаз погодив із китайською стороною чергове перенесення цього терміну до 1 серпня 2017 р. Востаннє Нафтогаз передав документи для погодження зацікавленими міністерствами у лютому 2017 року і з того часу надіслав більше 40 листів до них та КМУ з проханням прискорити розгляд поданих матеріалів.

Необхідні погодження були надані українською стороною у жовтні 2017 року, і матеріали надійшли до Банку після затвердженого терміну. В результаті Банк повідомив Нафтогаз про неможливість опрацювання отриманих документів та, відповідно, про завершення кредитної угоди 2012 року.

Оголосивши про завершення даної кредитної угоди, Банк розвитку КНР зазначив, що готовий продовжувати співпрацю з Нафтогазом за новими проектами. Зараз представники компанії ведуть перемовини із Банком щодо формату роботи, який би вимагав меншої кількості погоджень державними органами.

Тим часом, група Нафтогаз розпочала активну співпрацю з провідними китайськими компаніями за межами цієї кредитної угоди. Так, на даний час підприємство групи Нафтогаз ПАТ «Укргазвидобування» має договірні відносини із декількома китайськими компаніями на суму більше 30 млн доларів США, що були укладені за результатами електронних торгів на ProZorro. Загальна вартість контрактів з китайськими компаніями, які зараз на стадії укладення, складає біля 300 млн доларів США.

Канцелярія з торговельно-економічних питань Посольства КНР в Україні підтвердила готовність китайської сторони до подальшої співпраці з Нафтогазом: «Ми задоволені результатами роботи китайських компаній з підприємствами групи Нафтогаз, зокрема, із компанією Укргазвидобування, і сподіваємось на продовження взаємовигідної співпраці з Нафтогазом».