2018-08-09

300 мільйонів доларів США потрібно на пошук родовищ алмазів в Україні

В Державній службі геології та надр України заявили: в Україні є перспективні поклади алмазів, однак їхній пошук потребує значних вкладень з держбюджету.
«Досвід провідних компаній показує, що для відкриття промислових родовищ алмазів необхідні значні капіталовкладення. Наприклад, протягом п’яти років було витрачено 300 млн доларів США на пошуки австралійських родовищ алмазу (трубка Аргайл та інші). Тобто 60 млн доларів США на рік. Через 4 роки з початку експлуатації трубка Аргайл покрила витрати на геологорозвідувальні роботи і вже почала давати прибуток», – заявив нинішній очільник Держгеонадр Олег Кирилюк

Фахівці Служби стверджують, що дослідження, які проводилися на теренах нашої держави, починаючи з другої половини минулого століття свідчать, що у певних блоках щита на глибині, доступній для промислової розробки, є поклади алмазів.

За словами т.в.о директора Департаменту геології Сергія Сліпка ще з 50-х років у Донецькій, Запорізькій, Вінницькій та Хмельницькій областях знаходили кристали алмазів.

«На землях Приазов’я та на північному заході України, у Рівненській та Житомирській областях, було знайдено чимало порід кімберлітових трубок. Але через брак коштів жодного з найперспективніших алмазоносних об’єктів не було вивчено. За часів Союзу це й не здавалося актуальним, бо всі “алмазні” кошти спрямовувалися в Якутію, на розробку відомих родовищ. Лише в 90-х роках в Україні вдалося провести масштабні роботи – з глибинним бурінням, крупними пробами, внаслідок чого було зроблено суттєві відкриття», – повідомив Сліпко.

Керівник Держгеонадр запевняє, що за умови вдалої розробки кожний вкладений долар окупається у сотні разів.

«Кошти, які б спрямовувались на розвідку родовищ алмазів, повертались би державі в сотні разів й  могли б наповнювати казну нашої країни. Так само вже сьогодні можна зекономити значні державні кошти, якщо налагодити в Україні видобуток міді і фосфоритової сировини. Хоча у нас є значні поклади цих копалин, але вони й досі не розроблені і сьогодні ми змушені ввозити їх у значній кількості з-за кордону» – додав Кирилюк.

Україна має всі геологічні передумови для відкриття промислових родовищ алмазів, як корінних, так і розсипних. Про це свідчать встановлені регіональні та локальні критерії алмазоносності, головними з яких є виявлені тіла кімберлітів і лампроїтів та численні знахідки зерен алмазів. Проте поки що розвідані родовища алмазів на території України відсутні.

Довідка.

Геологорозвідувальні роботи на алмази в України виконують державні підприємства, що належать до сфери управління Держгеонадр:

ДП «Українська геологічна компанія», КП «Південукргеологія», ДГП «Укргеофізика», КП «Кіровгеологія», а також НАК «Надра України».

Зокрема, у 2012 році геологорозвідувальні роботи на об’єкті «Прогнозна оцінка розсипної та корінної алмазоносності Приазовського блоку УЩ» на суму 690,0 тис. грн проведено КП «Південукргеологія», на об’єкті «Пошуки родовищ алмазів в межах Кіровоградської, Зеленогайської та інших ділянках Кіровоградського блоку УЩ на площі 175 км2» на суму 1 170,0 тис. грн проведено КП «Кіровгеологія».

За результатами геологорозвідувальних робіт у межах Приазовського блоку Українського Щита виявлено сім кімберлітових тіл, прояви лампроїтового магматизму, значну кількість масивів ультраосновних лужних порід і карбонатитоподібних утворень, а також відомі численні знахідки алмазів та їх мінералів-супутників у вторинних колекторах, представлених різновіковими (від камʼяновугільного до четвертинного періоду) теригенними відкладами.

У центральній частині Українського кристалічного щита в останні роки поблизу міста Кропивницький на ділянках Лелеківська і Щорсівська були виявлені малопотужні тіла кімберлітів і лампроїтів дайкоподібної форми. Пошукові роботи розпочаті на Кіровоградській, Зеленогайській, Суботцівській та Коробчинській ділянках.