Карта геологічних пам'яток України

Карта геологічних пам’яток відображає всі цікаві природні об’єкти України. Вона являє собою шар точкових об’єктів, який візуалізований на електронній карті цифрової моделі рельєфу (SRTM). 

Всі об’єкти мають точну географічну прив’язку і координати, завдяки чому їх легко знайти. Геологічні пам’ятки описані з урахуванням певної форми, відповідно до загальноприйнятих міжнародних стандартів, класифіковані та відображені спеціальними символами, які свідчать про характер і тип пам’ятки. 

Для зручності користування картою та полегшення пошуку цікавих об’єктів, пам’ятки  поділені за місцем розташування на 25 областей – за кількістю обласних центрів України.

При виборі пошуковою системою певної області, карта центрується на обраному регіоні, поступово збільшуючись у масштабі (наразі карта центрується лише на західних областях України, але поступово до карти будуть додані всі області). 

У кожній області є можливість подивитись інформацію за усіма геологічними пам’ятками, яка включає назву об’єкту, його геологічне розташування, тип і скорочений опис.

По західних областях є також можливість подивитись більш повну інформацію про об’єкт, натиснувши в інформаційному блоці на слово «Відкрити». При цьому з’являється html-сторінка, на якій можна побачити фотографії об’єкта, його географічну прив’язку, повний опис і наукову інформацію. Також показується візуалізація пам’ятки природи на google-карті, її координати й можливі путі під’їзду. html-сторінку можна роздрукувати і взяти з собою під час подорожі.

Для геологів-професіоналів планується можливість відкриття шару геологічних пам’яток на геологічній, тектонічній або топографічній карті України 1:1000 000 м-бу.

Всі карти зроблені за допомогою ГІС, добре читаються і масштабуються, мають відповідне їм навантаження і легенду.

В регіональних підприємствах Державної служби геології та надр (ДРГП «Донецькгеологія», ПДРГП «Північгеологія», «СхідДРГП», «ПричорноморДРГП», КП «Південукргеологія», КП «Південекогеоцентр», ДП НАК «Надра України»: «Західукргеологія» і «Центрукргеологія») в рамках діючих проектів (ГДП-200, підготовка до видання Держгеолкарти-200, систематизація кам’яного матеріалу або подібних тем) було включене завдання надання оновленого списку та опису геологічних пам’яток за областями діяльності експедицій з цифровими фотографіями в паперовому та електронному варіанті. Всі зібрані матеріали надавались до відділу геокартографування та комп’ютерних геотехнологій УкрДГРІ.