Дайджест

2023-09-20

Олександр Шумський: Громади втрачають гроші від непрозорості надр

Начальник управління адміністрування рентної плати, екологічного податку та місцевих податків і зборів з юридичних осіб Департаменту податкового адміністрування Державної податкової служби України Олександр Шумський

Володимир Бойко, 11.09.2023, ІА NADRA.INFO

Чому доходи, які територіальні громади отримують від користування надрами, не обмежуються рентою? Які права та можливості у видобувній сфері все ще мають громади? Як підвищити надходження ОТГ від користування копалинами на їх території? Про українські надра та інтереси громад і громадян як власників надр, NADRA.INFO запросили поговорити Олександра Шумського – одного з небагатьох публічних посадовців Державної податкової служби і головного відповідального за адміністрування рентних платежів за користування надрами.

2022-08-24

Привітання Президента Володимира Зеленського з нагоди Дня Незалежності України

Президент України Володимир Зеленський, 24.08.2022

Вільний народе незалежної України! І цим усе сказано. Всього чотири слова, але як багато стоїть за ними сьогодні. На 182-й день повномасштабної війни. Скільки в цих словах символів і сенсів, подвигів і втрат, радості й болю. А головне – скільки в них правди. Нашої правди. Правди про наше сьогодення, з якою неможливо сперечатися, бо неможливо не бачити й не визнавати. Ми вільний народ незалежної України. Після шести місяців, коли нас намагаються знищити, ми вільний народ незалежної України. І це правда про наше майбутнє. Вільний народ незалежної України. Півроку тому Росія оголосила нам війну. 24 лютого вся Україна почула вибухи й постріли. І 24 серпня не мала почути слів «з Днем Незалежності». 24 лютого нам казали: у вас немає шансів. 24 серпня ми кажемо: з Днем Незалежності, Україно!

2022-01-29

Яким має бути дизайн ESG-змін для українського добувного сектору?

Національна асоціація добувної промисловості України, 25.01.2022

Найближчим десятиліттям уряди країн концентруватимуться на питанні екологізації всіх сфер життя і на зменшенні викидів парникових газів. Президент США Джо Байден переконаний, що боротьба зі зміною клімату дає великі можливості для економічного розвитку, зокрема для створення високооплачуваних робочих місць. А Євросоюз планує витратити 1 трлн євро на боротьбу зі зміною клімату у рамках Європейського «зеленого» курсу. Безперечно, сам факт того, що промислова екологічна політика в Україні поступово стає предметом широкої громадської та експертної дискусії не може не тішити. Проте не секрет, що нас важко назвати лідером в імплементації цієї складової ESG-стратегій. І так можна сказати як про державу, так і про бізнес. Органи влади поки не можуть створити повноцінне та комфортне середовище для переходу підприємств на режим роботи з мінімальними викидами. Але приватні гравці збентежені туманним майбутнім. Саме тому в цьому матеріалі експерти нашої Асоціації намагалися розібратися, який міжнародний досвід «відмови від викидів» можуть застосувати наші надрокористуваxs/

2022-01-10

Розвиток мінерально-сировинної бази України – у фокусі стратегічна і критична сировина. Які розвідувальні можливості України?

Марина Малова, 08.12.2021, Національна асоціація добувної промисловості України

Нещодавно уряд ухвалив проєкт Закону України «Про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року», який, зокрема, передбачає масштабні пошуки і розвідку родовищ стратегічної і критичної сировини як основних корисних копалин, попит на які, як очікується, тільки зростатиме. Тож, цілком логічно, що, маючи наявні ресурси та перспективи розробки зазначеної сировини, наша держава хоче скористатися таким потенціалом. Особливо, у розрізі стратегічного партнерства з Європою у галузі критичної сировини та участі України у Європейському Альянсі сировинних ресурсів (ERMA) та Європейському батарейному альянсі (EBA). Проте на цьому шляху на вітчизняну розвідувальну галузь може чекати ряд викликів. Яких? Спробуємо розібратися.

2021-12-10

Україна має унікальну мінерально-сировинну базу і за обсягом розвіданих запасів низки корисних копалин належить до провідних держав світу

Державна комісія України по запасах корисних копалин, 09.12.2021

Тому першочерговим завданням для зміцнення і розвитку енергетичної та економічної незалежності країни необхідно активізувати розвідку нових родовищ. Понад 300 науковців і представників бізнесу долучилися до роботи Сьомої науково-практичної конференції “Надрокористування в Україні. Перспективи інвестування”, яка відбулася у Львові в гібридному форматі. Конференція — практично єдина платформа в Україні, де наукова спільнота й бізнес шукають рішення актуальних питань розвитку галузі надрокористування та геології. Організатор конференції — Державна комісія України по запасах корисних копалин за підтримки Державної служби геології та надр України.

2021-11-24

Розлучення року: Як Коломойський ділить «Укрнафту» з НАК «Нафтогаз України»

Ігор Маскалевич, 23.11.2021, Zn.Ua

Ігор Валерійович використовує «спірні» 9 млрд кубометрів газу для того, щоб виторгувати у НАК «Нафтогаз України» найсмачніше від «Укрнафти». Тим паче, поділ спільного майна вдало співпав з непересічними успіхами олігарха в судах, і з приходом до «Нафтогазу» схильного до компромісів Юрія Вітренко. До Нового року планується розділити «Укрнафту», — Ігор Коломойський (із партнерами) і НАК «Нафтогаз України» поріжуть її на дві частини. Ділитимуть не порівну, а «по-братськи»: приватникам шматок жирніший, недоїдки — улюбленій Батьківщині. Загалом, як завжди. Наразі процесу усушки-утряски схеми розлучення ще не завершено. До оголошених на 30 листопада позачергових зборів акціонерів явно не встигають, але сторони намагаються максимально зблизити позиції. Для підстрахування на 23 грудня заявлено ще одні збори.

<< | 2 | > | >>